Over ons
Architectenbureau Gruwez bvba in Oudenaarde werd ruim 22 jaar geleden opgericht door Frank Gruwez. Samen met zijn achtkoppig team realiseert hij landelijke en hedendaagse woningen die uitmunten door hun stijlzuiverheid en authenticiteit. Frank zorgt ervoor dat de wensen en behoeften van de klant omgezet worden in een ontwerp.
DE ARCHITECT FRANK GRUWEZ
Frank Gruwez, de architect uit Oudenaarde is zaakvoerder van een professioneel architectenteam voor het realiseren van uw bouwdromen en wensen. Iedere gewenste specifieke stijl die u wenst voor uw huis (zoals Amerikaans, Engels, hypermodern, klassiek, landelijk, etc.) kan de architect vertalen naar een concreet ontwerp.
De architect luistert naar uw wensen
Een project is pas geslaagd als u uzelf goed voelt in uw nieuwe onderkomen en tevreden bent over de wederzijdse samenwerking. De architecten van Gruwez hebben de kennis en ervaring in huis om ieder project tot een succes te maken. Als architectenteam zijn we gespecialiseerd in bouwtrajecten vanaf het ontwerp tot aan de daadwerkelijke sleuteloverdracht. De architect Frank Gruwez is in de eerste plaats een kunstenaar die via manuele schetsen de eerste ontwerpen van nieuwbouw of renovatie voorlegt aan zijn klanten. Maar een goede eerste kennismaking begint ook met correcte afspraken. Het architectenbureau verzorgt echter veel meer dan enkel een goed uitgebalanceerd ontwerp.
De architecten werkwijze
De architecten werken niet alleen in België, ze hebben ook projecten gerealiseerd in Nederland en Frankrijk.Ons architectenbureau levert diensten m.b.t. architectuurdesign en opvolging van de uitvoering van constructies tot zelf coördinatie van de uitvoering ervan.
Op deze website vindt u meer informatie over onze architecten werkwijze, activiteiten, specialisaties en voordelen. Is uw bouwdroom een huis in een prachtige specifieke bouwstijl? De architect Frank Gruwez realiseert het graag voor u!
Neem contact met ons op.
Wil je graag informatie over de werkwijze van de architect? Vul het contactformulier op deze website in of via telefoonnummer 055 45 53 63 of via e-mailadres info@gruwez.org. Wij werken voornamelijk in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams Brabant, Brabant, Antwerpen en Limburg.
” In Limburg werken we echter in algemene aanneming of in samenwerking met een architect uit uw regio voor de werfcontroles. “
Nieuws over de architecten
De architect is, meer dan wie ook, ideaal geplaatst om voor u een (comfortabele) woning van de toekomst te bouwen.
Wie er nog altijd vanuit gaat dat de woning van morgen er precies hetzelfde zal uitzien als vandaag, heeft het bij het verkeerde eind. We moeten immers niet alleen de (nieuwe) materialen kiezen waaruit ons huis zal worden opgebouwd, maar ook onze manier van bouwen en wonen in vraag durven stellen. En dat is niet makkelijk, zoveel is zeker!
Wat is de architect of architecten
Een architect is een ontwerper van gebouwen, die dit ontwerp visualiseert (op tekening zet) en de verwerkelijking van dit concept technisch en administratief begeleidt. Soms komt men het synoniem bouwmeester tegen zoals de “Vlaamse Bouwmeester” die de overheid adviseert inzake bouwprojecten. De architect ontwerpt gebouwen (woningen, kantoren, fabrieken, kerken, sportcentra en dergelijke). Hiermee bedrijft een architect architectuur, een toegepaste kunstvorm. Een ontwerp van een architect noemt men wel een architectonisch ontwerp. Woningen die door een architect ontworpen worden, worden door makelaars vaak aangeduid als onder architectuur gebouwd.
Architecten
Afhankelijk van de grootte van het architectenbureau zullen de architecten het schetsontwerp, het bestek en de bijbehorende bestektekeningen maken. Daarna volgen besprekingen met de opdrachtgever en aannemer over de wenselijkheid en haalbaarheid van het uitgewerkte plan. Werktekeningen en detailtekeningen van plattegronden, gevels, kozijnen, raam- en deurpartijen worden door de architecten op het bureau gemaakt.
Voor het ontwerp en technisch tekenwerk gebruikt de architecten men tegenwoordig computerprogramma’s, Computer Aided Design (CAD), die het werk vergemakkelijken. Tot ca 1990 gebeurde het tekenwerk met pen, papier, gum en liniaal op de tekentafel. Hiervoor werden speciaal voor dit werk geschikte materialen gebruikt. Ook gebruikte men eenvoudige grafische hulpmiddelen, zoals mallen en arceermiddelen. Zijn de tekeningen klaar en zijn er moeilijke technische berekeningen in het ontwerp, dan gaat een kopie van alles naar een constructeur die constructieve aspecten van een bouwwerk, zoals de boogspanning en de draagkracht van muren en kolommen en dergelijke uitrekent, of naar de bouwfysisch adviseur die de thermische, hygrische, akoestische, brandtechnische en energetische aspecten berekent.
Normaal ontvangen de architecten een ontwerpopdracht van een opdrachtgever, ook bouwheer genoemd. Dit kan een particuliere opdrachtgever zijn, bedrijf of onderneming. De architecten maken dan eerst een schetsontwerp met raming van de kosten. Om het schetsontwerp te verduidelijken naar de opdrachtgever toe wordt soms een maquette gemaakt. In een eerder stadium maken de architecten studiemaquettes om zo het ontwerp voor zichzelf te visualiseren. Als de opdrachtgever zich daarin kan vinden, maakt hij vervolgens het bestek en de erbij behorende bestektekening. Daarna kan er een openbare of onderhandse aanbesteding plaatsvinden. Bij deze twee vormen wordt het werk doorgaans aan de laagste inschrijver gegund: de gunning.
Ook kunnen de architecten in samenwerking met een aannemer een offerte, een vooropgave (of raming) van de kosten van het bouwproject maken. Als deze wordt goedgekeurd, gaat men verder met het uitwerken van een project. Dit is de meest rechtlijnige vorm van aanbesteden. Soms vraagt een instantie verschillende architecten een schets van een ontwerp in te leveren op grond van het no cure, no pay principe dat wil zeggen dat als men niet geholpen is, men ook niet hoeft te betalen (een zogenaamde pitch), waarna een keus gemaakt wordt. Na deze keus volgt de aanbesteding als uitslag voor de winnende architect. Ook komt het voor dat een aannemer of projectontwikkelaar grond koopt en daarop een eigen bouwproject begint, waarbij hij een architect de ontwerpopdracht geeft. De architecten zijn in principe verantwoordelijk voor de vorm, indeling, constructie, kleur en materiaalkeuze, aan de hand van de financiële, functionele en esthetische eisen en wensen van de opdrachtgever.
Door het steeds complexer worden van bouwwerken wordt de lineaire werkwijze steeds minder toegepast. Bij de lineaire werkwijze maakt de architect een ontwerp, laat het daarna verder uitwerken en controleren door bouwkundige adviseurs, waarna het door de aannemer wordt gebouwd. Complexe installatiesystemen, constructiemethoden, toenemende gebouwgrootte en de technische integratie van de façade vraagt om externe specialisten die de architect al ondersteunen tijdens de ontwerpfase. Ze ontwerpen mee met de architect vanuit de kennis van hun eigen vakgebied. Doordat verscheidene vakdisciplines uit de bouwwereld hun kennis en expertise toepassen tijdens het maken van het ontwerp worden latere onvoorziene kosten voorkomen en ontstaan er in de latere fase minder snel problemen. De hoofdaannemer wacht bijvoorbeeld niet tot de architect het project op zijn bordje serveert, maar praat tijdens het ontwerp al mee over eventuele problemen bij de assemblage van een gebouw. Deze werkwijze heet integraal ontwerpen, en gewoonlijk vormen de opdrachtgever in samenwerking met de architect de projectleiding over dit integrale bouwteam.
De taak van de architecten is meestal het ontwikkelen van een ontwerpvisie en een ruimtelijk plan en het bewaken van de algehele kwaliteit van het eindproduct door directie te voeren over het bouwteam bestaande uit specialisten.
Realisaties
Architectenbureau Gruwez realiseert verschillende soorten projecten, van landelijk, modern, stedelijk tot aan diverse verbouwingen en zelfs zwembaden. Frank en zijn team verzorgen meer dan alleen een tekening en een plan van aanpak. Zo maken ze een budgettering speciaal aangepast op het bouwprogramma waardoor dit tot 10% nauwkeurig klopt met de eindrekening. Tijdens het project zullen er meerdere momenten ingepland worden waarbij de voortgang wordt bekeken.
Landelijk
Binnen het architectenbureau is er een groot portfolio aan landelijke huizen en villa’s. Hier kan je een goed overzicht krijgen van de diverse stijlen. Hun aanbod is uiteenlopen van landelijke herenhuizen met grote glaspartijen tot klassieke villa’s met rieten daken.
Modern
Architectenbureau Frank Gruwez heeft in de loop der jaren ook vele moderne projecten mogen realiseren. Dit verschilt van heel modern minimalistisch naar grote villa’s met schilddaken en grote raampartijen.
Detail
Door de vele jaren ervaring van Frank en zijn team leveren ze alle projecten prachtig tot in detail af. Ze stemmen de plannen af op de wensen en behoeften van de klant en verwerken daar de nieuwste innovaties in op het gebied van architectuur. Hierdoor weet u zeker dat u bent voorzien van de nieuwste kennis op het gebied van bouwen en renoveren.